JRS – Isusovačka služba za izbjeglice

Vijesti

Susret sirijskih obitelji

Isusovačka služba za izbjeglice potaknula je i organizirala susret izbjeglica iz Sirije koje grade svoj novi život u Hrvatskoj, protekloga tjedna u Zagrebu. Motiv za ovakvo druženje bio je umrežiti ljude koji dolaze iz Sirije kako bi se upoznali te razmijenili iskustva i priče iz svoje hrvatske svakodnevnice.  Susretu je prisustvovalo 45 sirijskih obitelji koje su dobile azil u Hrvatskoj, 15 osoba koje su relocirane iz Grčke i dvadesetak volontera JRS-a koji svakodnevno rade s tim obiteljima.

 

 

Uz sirijske pjesme i muški ples, pripremala su se klasična sirijska jela kako bi razgovor o budućnosti u Hrvatskoj i onom što ih čekao bio što lakši.  “Razgovori o tome gdje otići kod dobrog doktora ili kako što prije pronaći posao važna su potpora u našoj integraciji. Imati nekoga s kime možete otvoreno porazgovarati o vašim strahovima, nekoga tko prošao isto što i tko mi  kaže “bit će sve uredu”. izuzetno je važno. Hvala JRS Hrvatska što su nas spojili i što nas  pratite u našoj integraciji.” poruka je Basela, izbjeglice iz Siriji.
 

“Od 313  osoba koje su u Republici Hrvatskoj dobile međunarodnu zaštitu, 80ak je Sirijaca, što je veliki broj i radimo na tome da im budemo sustavna podrška. Naša je misija da izbjeglice pratimo i da održavamo stalne kontakte s njima. Upravo ovaj susret realan je primjer da to doista i činimo. Kada osoba dobije azil u Hrvatskoj, kroz znaš program integracije mi ga pratimo i stojimo mu na rapolaganju za sve. Oni u JRS-u imaju podršku i prijatelja.” poručio je Dražen Klarić, voditelje JRS ureda u Hrvatskoj.
 

Druženje su upotpunili i volonteri koji gotovo svakodnevno odilaze izbjeglice te ih uče hrvatski jezik. pomažu im u birokratskih stvarima te rade s njihovom djecom na zadacima iz škole.
 

Za integraciju je najbitnija volja, s jedne strane volja osobe da uči i radi na sebi u novome okruženju, a s druge strane volja sustava da prepozna potrebu i omogući ostvarivanje prava izbjeglicama. Upravo su ovakva družnja idealna da se otvoreno o svemu razgovara i da osobe koje su dobile međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj imaju mogućnosti podijeliti s drugima svoja iskustva o integraciji.