JRS – Isusovačka služba za izbjeglice

Vijesti

Ravnatelju JRS-a Tvrtku Barunu uručena nagrada „Europski građanin“

Zagreb, 25. rujna 2017. –  Ravnatelju JRS- Isusovačke službe za izbjeglice  Tvrtku Barunu u ponedjeljak je u Hrvatskom saboru uručena nagrada “Europski građanin” koju Europski parlament dodjeljuje za iznimna postignuća pojedincima i organizacijama koje rade na promicanju europskih vrijednosti i identiteta.

Europski parlament od 2008. svake godine dodjeljuje nagradu “Europski građanin.”

 

 

Nagrada, namijenjena kao priznanje za iznimna postignuća u promicanju boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica te olakšavanje prekogranične i transnacionalne suradnje unutar Europske unije, dodjeljuje se pojedincima ili organizacijama iz svake države članice Europske unije.  Pravo predlaganja kandidata za “Europskoga građanina” imaju isključivo zastupnici u Europskom parlamentu, pri čemu svaki od njih može predložiti samo jednog kandidata godišnje. Ravnatelja Baruna nominirala je EU parlamentarka Dubravka Šuica.

 

 

Ravnatelj Barun se u svome govoru prisjetio rada u kampu tijekom izbjegličke krize te pozvao hrvatsko društvo da ponovno pokaže solidarnost prema osobama koje dolaze u Hrvatsku bježeći od rata i nasilja. „ Za integraciju izbjeglica potrebno je povjerenje. Pružite to povjerenje osobama koje u našoj zemlji traže zaštitu i sigurnost.“
 

Donya Spanta, tražiteljica azila koja već 14 mjeseci živi u Prihvatilištu za tražitelje azila u zagrebačkim Dugavama podijelila je s okupljenima svoje izbjegličko iskustvo te poručila kako mnoge stvari u sustavu azila ostavljaju duboke posljedice po kvalitetu života izbjeglica, ali da je u Hrvatskoj pronašla prijatelje koji joj pružaju svakodnevnu podršku.