JRS – Isusovačka služba za izbjeglice

Vijesti

Osvrt Isusovačke službe za izbjeglice na izvješće pučke pravobraniteljice o okolnostima pogibije Madine Hosseini

Zagreb, 7. veljače 2018. Isusovačka služba za izbjeglice pozdravlja reakciju i inicijativu pučke pravobraniteljice da u skladu sa svojim nadležnostima ispita što se zapravo dogodilo u slučaju tragične pogibije djevojčice Madine. Podsjećamo, Madina Hosseini, izgubila je život u studenom 2017. godine pod naletom vlaka na hrvatskoj- srpskoj granici.

 

Upravo inzistiranje na razriješavanju okolnosti pod kojima je djevojčica izgubila život, poruka je da slabije i nezaštićene strane, kao što je ova afganistanska obitelj, imaju nekog tko će ih čuti. Izvješće pučke pravobraniteljice jasno ukazuje na očite kontradiktornosti te pozivamo na kriminalističko istraživanje i istragu. “Ukoliko se pokaže da su službenici hrvatske policije postupali nezakonito u slučajevima koje spominje pravobraniteljica, očekujemo da će pojedinici odgovarati za svoje postupke i propuste. Papa Franjo je u svojoj ovogodišnjoj poruci za Svjetski dan selilaca i izbjeglica govorio upravo o izbjeglicama na granicama i napomenuo da ‘osobnu sigurnost pojedinca uvijek trebamo stavljati ispred nacionalne sigurnosti’. U tom pogledu ukazao je na ‘potrebu osiguravanja odgovarajuće izobrazbe djelatnika zaduženih za kontrolu granica’. Ukratko: ne možemo reći da čuvamo granice ako nam na tim istim granicama ginu djeca.” istaknuo je ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice Tvrtko Barun.

 

Isusovačka služba za izbjeglice, sukladno svojoj misiji zagovaranja prava izbjeglica i drugih prisilno raseljenih osoba, tijekom 2016., 2017. i 2018. upozoravala je na moguća nezakonita postupanja službenika hrvatske policije prema tražiteljima azila te kršenju ljudskih prava tijekom zatjecanja migranata u iregularnom statusu na području Republike Hrvatske. Brojnim dopisima izražavali smo svoju zabrinutost glede postupanja policijskih službenika te vraćanja tražitelja azila i migranata u iregularnom statusu u Republiku Srbiju bez provođenja postupaka propisanih Zakonom o strancima i Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti. Posebno zabrinjavajuće je što su se takvi postupci primjenjivali i prema djeci bez pratnje, o kojima smo saznavali preko kolega Isusovačke službe za izbjeglice koji djeluju u Republici Srbiji.