JRS – Isusovačka služba za izbjeglice

Vijesti

Cjeloživotno obrazovanje – ključ integracije

ZAGREB, 7.5.2018. – Učenje hrvatskog jezika, prekvalifikacija prema vlastitim mogućnostima i potrebama tržišta rada, cjeloživotno obrazovanje te pronalazak posla osnovni su koraci kvalitetne i dubinske integracije izbjeglica u naše društvo. Stoga smo sretni i ponosni što su danas, uz asistenciju i praćenje JRS tima, neki od njih započeli ostvarivati preduvjete za početak sretnijeg i uspješnijeg – novog života u Hrvatskoj.

Danas smo, naime, naše nove sugrađane i susjede dopratili u školske klupe kako bi započeli prekvalifikaciju za pomoćnog kuhara. Poslodavac Dom za starije i nemoćne osobe Sanatorij Ćorluka i Obrtničko učilište u sklopu mjere osposobljavanje na radnom mjestu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje organizirali su učenje hrvatskog jezika, edukaciju i teorijsku nastavu te praksu kod budućeg poslodavca za osobe koje su započele svoj proces integracije u naše društvo!

Sanatorij Ćorluka potvrdio je ciljeve socijalno osjetljivog i društveno odgovornog poslovanja, pruživši toliko željenu priliku izbjeglicama koje žele naučiti hrvatski jezik i što prije početi zarađivati za sebe i svoje obitelji, kako bi se osamostalili te tako postali ravnopravni članovi društva kojemu žele pridonijeti vlastiti radom i zalaganjem.

Svi polaznici prekvalifikacije zaključili su kako se vesele novom znanju i izazovima, zahvalni za ovu priliku, te su spremni učiti i truditi se. Mnogi od njih svjesni su kako zbog nedovoljnog poznavanja hrvatskoga jezika i otegotnih okolnosti u postupcima priznavanja njihovih prijašnjih diploma i kvalifikacija sada moraju prihvatiti poslove kroz koje će kasnije moći, s vremenom i kroz buduće edukacije, napredovati sukladno znanju jezika i stečenih znanja.

Nadamo se kako ćemo nastaviti s ovim pozitivnih i ohrabrujućim programima, kako bi što više izbjeglica u RH dobilo pristup tržištu rada.

Svima želimo puno uspjeha i veselimo se što sudjelujemo prateći, služeći i zagovarajući izbjeglice i njihove obitelji!