JRS – Isusovačka služba za izbjeglice

Vijesti

Sklopljen sporazum o suradnji između Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Isusovačke službe za izbjeglice

U srijedu 25. travnja 2018. na Hrvatskom katoličkom sveučilištu potpisan je sporazum o suradnji između Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Isusovačke službe za izbjeglice – JRS-a.

U ime Hrvatskog katoličkog sveučilišta sporazum je potpisao rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, a u ime Isusovačke službe za izbjeglice (JRS-a) supotpisnik je ravnatelj mr.sc. Tvrtko Barun.

Sporazumom je dogovorena znanstvena i stručna suradnja između Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Isusovačke službe za izbjeglice u području zajedničkih interesa u smislu poticanja, promocije i provedbe socijalnih, obrazovnih i znanstvenih aktivnosti u kršćanskom i humanističkom ozračju. U planu je međusobna suradnja u području znanstveno – stručnih publikacija te organiziranju znanstvenih i stručnih skupova. Također, ovim sporazumom Hrvatsko katoličko sveučilište i Isusovačka služba za izbjeglice započinju razmjenu iskustava, volonterski angažman studenata u radu s izbjeglicama te zajedničko djelovanje prema kvalitetnoj i dubinskoj integraciji izbjeglica u hrvatsko društvo.

„Drago mi je da smo potpisali sporazum o suradnji a ciljem zajedničkih aktivnosti u smislu poticanja, promocije i provedbe socijalnih i obrazovno-znanstvenih aktivnosti koje proizlaze iz poslanja ovih obiju institucija. Temeljem kršćanskih načela, humanističkih načela i na poziv Crkve, a posebice ovih mjeseci na poziv Pape Franje, činimo što je u našoj moći za ljude koji su zbog različitih razloga prisiljeni napustiti svoje vlastite domove i zemlje te tražiti sigurnost i nove životne puteve u drugim sredinama“ – rekao je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.

Ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice mr. sc. Tvrtko Barun izrazio je iznimno zadovoljstvo radi potpisivanja ovog sporazuma budući da njime JRS otvara novi vid djelovanja. „Ovime započinjemo zajedničko djelovanje na znanstvenoj i akademskoj, interdisciplinarnoj razini. Time ćemo omogućiti da se sadržaj našeg konkretnog terenskog rada s izbjeglicama podigne na višu razinu, te ćemo kroz rezultate istraživanja, zajedničkim radom, moći još kvalitetnije zagovarati prava izbjeglica na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Drago nam je da su se katoličke institucije, poput HKS-a, počele uključivati u proces integracije izbjeglica u Hrvatskoj, podupirući tako i naša nastojanja i djelovanje JRS-a. Vjerujemo kako mnogo možemo postići zajedničkim snagama, potrebe postoje i velik je prostor na kojemu možemo djelovati na dobrobit izbjeglica, ali i lokalne zajednice – budući da je integracija dvosmjeran proces i potrebni su napori i prihvaćanje s obje strane.“ – zaključio je Tvrtko Barun.

Isusovačka služba za izbjeglice će i na ovaj način nastaviti pratiti, služiti i zagovarati potrebe i prava izbjeglica, koje na svom putu integracije podršku mogu potražiti i u novotvorenom Centru za integraciju izbjeglica „SOL“ u zagrebačkoj Dubravi. Centar „SOL“ – susret običnih ljudi JRS je pokrenuo početkom godine kako bi otvorio mogućnost susreta i suradnje izbjeglica i lokale zajednice te svojim aktivnostima, poput učenja hrvatskog jezika te radionica osnaživanja, informatičkog opismenjavanja i savjetovanja, ali i interkulturalnim susretima, omogućio što uspješniju i kvalitetniju integraciju.