JRS – Isusovačka služba za izbjeglice

Vijesti

Suradnja JRS-a i Libra u području edukacije iz hrvatskog jezika i kulture za izbjeglice

Za gotovo 600 osoba, koliko ih je do sada dobilo status izbjeglice u Republici Hrvatskoj, učenje hrvatskoga jezika prvi je i osnovni korak u procesu integracije u hrvatsko društvo. Znanje jezika osnovni je preduvjet za osnaživanje izbjeglica svih generacija, što u konačnici otvara mogućnosti za uključivanje na tržište rada, sklapanje novih prijateljstava te ugodniju i lakšu svakodnevicu u novom okruženju.

Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, osobe kojima je Hrvatska novi dom žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije mnogi od njih još uvijek paralelno proživljavaju posljedice ratnih stradavanja, nasilja i nesigurnosti kao i neizvjesnost vlastitog izbjegličkog iskustva. Organizirana stručna pomoć i podrška, kao i ispružena ruka prijateljstva i razumijevanja, prijeko je potrebna.

Stoga je početkom 2018. godine udruga Isusovačka služba za izbjeglice – JRS koja već 25 godina brine za izbjeglice pokrenula prvi Centar za integraciju izbjeglica “SOL” – susret običnih ljudi – u zagrebačkoj Dubravi.

Ideja Centra za integraciju izbjeglice “SOL” je osnažiti izbjeglice u njihovoj integraciji te ih upoznati i povezati s lokalnom zajednicom. Organizirana podrška pritom je prvenstveno usmjerena na učenje hrvatskog jezika kao prvog koraka kvalitetne i dubinske integracije.

Stoga vesele prvi rezultati koje je donio krajem ožujka potpisan Sporazum o suradnji između Isusovačke službe za izbjeglice – JRS-a i Pučkog otvorenog učilišta Libar. U suradnji s JRS-om i u prostorima Centra „SOL“ Libar održava edukaciju izbjeglica u sklopu Programa učenje hrvatskoga jezika, povijesti i kuture za azilante i strance pod supsidijarnom zaštitom radi uključivanja u hrvatsko društvo prema programu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Po završetku programa, polaznici će dobiti Certifikat o uspješno svladanom Programu koji će im, kao i stečeno znanje, pomoći u boljem snalaženju, zaposlenju i osamostaljivanju.

S radom su za sada započele dvije skupine po dvanaest polaznika, od kojih posebnu skupinu čine žene izbjeglice, kojima JRS omogućava i čuvanje djece za vrijeme trajanja njihove jezične izobrazbe. U formiranju su i nove skupine polaznika, a program učenja hrvatskog jezika bi u ovoj uspješnoj suradnji JRS-a i Libra trebalo proći stotinjak izbjeglica. Nastava se izvodi s naglaskom na prepoznavanju individualnog predznanja i mogućnosti te se nastoji prilagoditi svakom polazniku.