JRS – Isusovačka služba za izbjeglice

Sisak grad domaćin izbjeglicama iz projekta preseljenja


Grad Sisak je od danas grad domaćin još dvije izbjegličke sirijske obitelji, dok će ih u narednim tjednima primiti još osam. Riječ je o obiteljima koje su u Hrvatsku stigle iz Turske putem projekta preseljenja. Podsjećamo, Hrvatska se temeljem dviju odluka Vlade Republike Hrvatske iz 2015. i 2017. godine, obvezala prihvatiti ukupno 250 osoba, što će biti ispunjeno dolaskom novih deset obitelji krajem ljeta. Isusovačka služba za izbjeglice od početka je godine provedbeni partner u projektu integracije preseljenih osoba, zadužen za provođenje kulturne orjentacije, pripreme lokalne zajednice i samih izbjeglica za suživot u dobrosusjedskim odnosima. 


Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje
adaptirao je i opremio iz europskog fonda AMIF državne stanove u Sisku, koji su danas primili prve stanare. 


Grad Sisak i pojedine lokalne organizacije civilnog društva pokazi su volju za suradnjom i uključivanje ove populacije u svoje programe i aktivnosti po dolasku. U narednim mjesecima, JRS će nastaviti asistirati i voditi proces integracije novih građana Siska, kao posrednik i podrška u radu nadležnim institucijama, pružajući poticaj i otvarajući prilike za što brže i lakše uključenje izbjeglica u život i svakodnevicu lokalne zajednice. 


Stručni tim JRS-a obučen za rad s izbjeglicama, po njihovom dolasku u Republiku Hrvatsku krajem svibnja, preuzeo je i počeo provoditi sve integracijske aktivnosti, kojima je cilj da se izbjegličke obitelji dobro uklope i nakon pružene prvotne podrške postanu ravnopravni članovi društva koji mu doprinose na svim poljima – kulturnom, ekonomskom, društvenom i dr. 


Prvi korak je međusobno razumijevanje te učenje hrvatskog jezika, kao osnovnog preuvjeta kvalitetne integracije, koja je uvijek dvosmjeran proces i od koje mogu profitirati i sami pojedinci i društvo u cjelini.

Dobrodošli!