JRS – Isusovačka služba za izbjeglice

O nama

Danas, kao organizacija s dvadesetpetogodišnjim iskustvom, djelujemo u 50 zemalja svijeta te tako služimo gotovo jedan milijun izbjeglica i drugih prisilno raseljenih osoba

Isusovačka služba za izbjeglice je neprofitna humanitarna udruga čije je poslanje pratiti, služiti i zagovarati prava izbjeglica i drugih nasilno raseljenih osoba. Udruga je dio mreže međunarodne humanitarne organizacije Jesuit Refugee Service (JRS) osnovane 1980. godine.

Danas, kao organizacija s dvadesetpetogodišnjim iskustvom, djelujemo u 50 zemalja svijeta te tako služimo gotovo jedan milijun izbjeglica i drugih prisilno raseljenih osoba. S obzirom na različite potrebe raseljenih osoba i JRS djeluje na razne načine: od pomaganja izbjeglicama u velikim izbjegličkim kampovima ili u gradovima, brige za osobe raseljene unutar njihove vlastite zemlje, zagovaranje tražitelja azila do pomaganje osobama zatvorenim u prihvatnim centrima za strance (Detention center).

Međunarodna dimenzija naše organizacije (u Europi djelujemo u 18 zemalja) omogućuje nam poznavanje različitih sustava azila, pravnih okvira i integracijskih mjera te razmjenu najboljih praksi. Ista nam dopušta razmjenu bogatog iskustva stečenog u raznim zemljama i kulturama kroz direktan kontakt s osobama koje služimo. U isto vrijeme to iskustvo nam omogućuje da djelujemo i na razini donošenja geopolitičkih odluka pri Europskom parlamentu i Europskoj komisiji.

U Hrvatskoj JRS aktivno djeluje od 1993. godine brinući se za potrebe i prava izbjeglica, prognanika i drugih nasilno raseljenih osoba koji su iz svog mjesta boravka morali pobjeći pred ratom ili progonom. Od 2010. posebno se posvećujemo potrebama osoba koje u Hrvatsku stižu iz afričkih ili azijskih zemalja kao tražitelji azila bježeći od progona i rata u potrazi za sigurnošću i zaštitom.

Danas, kao organizacija s dvadesetpetogodišnjim iskustvom, djelujemo u 50 zemalja svijeta te tako služimo gotovo jedan milijun izbjeglica i drugih prisilno raseljenih osoba

Postani dio, uključi se i volontiraj!